5 discursuri TEDx care m-au inspirat

5

Sunt onorat să fiu pe scena TEDx alături de o mulțime de oameni minunați și de la care pot să învăț lucruri noi. Mă alătur ediției din acest an, TEDxBaia Mare – Reframe, în calitate de speaker și recunosc că este o onoare foarte mare pentru mine. De aceea, în așteptarea evenimentului, m-am gândit la câteva discursuri TEDx care mi-au plăcut foarte mult și din care am avut o mulțime de învățat de-a lungul timpului. Vi le recomand și vouă, sper să vă fie utile și să vă inspire.

TEDx
  1. The Creative power of intuition – Bozoma Saint John

Unul dintre aceste discursuri este din luna august și aparține Bozomei Saint John, Global Chief Marketing Officer la Netflix. Aceasta vorbește despre creativitate și intuiție în ceea ce privește luarea deciziilor de business, dar și personale. Este o temă de care eu sunt pasionat fiindcă, de-a lungul celor 20 de ani în care am condus compania NTT DATA, fostă EBS, m-am regăsit în momente cheie, în care a trebuit să iau decizii importante, cu impact major asupra business-ului și oamenilor. Nu știu dacă au fost cele mai bune decizii, doar timpul ne va dovedi asta, dar algoritmul prin care le-am luat, a avut la bază în primul rând date, în al doilea rând, experiență și în ultimul, dar nu cel din urmă rând, intuiție.

2. Our Sustainability Challenges. The why, the what and the how – Alexandra Smith

Un alt speech pe care l-am descoperit destul de recent, este al Alexandrei Smith, co-fondator The Sustenaibility Group. Aceasta vorbește despre complexitatea acestui proces al sustenabilității, care, de fapt, nu este chiar atât de complex. Responsabilitatea față de mediu ar trebui să fie o acțiune naturală. Să reciclăm selectiv, să scoatem laptopurile din priză când sunt complet încărcate, să ducem uleiul folosit la centrele dedicate. Nu e neapărat simplu, întrucât necesită un pic mai multă grijă din partea noastră, însă nu este nici neapărat dificil. Toate aceste gesturi mărunte ajută la reducerea plasticului, a emisiilor de carbon, a reducerii consumului de energie electrică. Dacă toți oamenii din lume ar începe să facă, rând pe rând, fiecare dintre aceste lucruri, în câțiva ani, lumea noastră ar putea „întineri” cu încă puțin.

3. The first 20 hours – how to learn anything – Josh Kaufman

Un alt discurs TEDx pe care eu l-am descoperit, a fost cel al lui Josh Kaufman, autorul bestseller-ului „The Personal MBA: Master the Art of Business”, despre învățare. Sunt adeptul procesului continuu de învățare, acesta este sfatul pe care îl dau tot timpul studenților pe care am onoarea să îi învăț la facultățile la care predau: să învețe cât de mult pot, acesta să fie scopul lor principal. Discursul lui Josh Kaufman este unul vechi, pe care îl știu demult, dar care m-a intrigat mult, motiv pentru care îl și adaug pe această listă. Este vorba despre o nouă perspectivă a procesului de învățare, una diferită, care are la bază regula de 20 de ore. Nu vreau să vă dau spoiler, dacă nu l-ați văzut sau n-ați citit despre asta, puteți urmări speech-ul său aici. Sunt curios cum vi se va părea ideea și dacă o veți pune în aplicare.

4. The Mindset of a Champion – Carson Byblow

Un discurs TEDx pe care l-am văzut în urmă cu 3 ani m-a inspirat foarte mult și m-a bucurat, este cel al lui Carson Byblow, un elev de clasa a 5-a, intitulat The mindset of a Champion. Este un exemplu excelent pentru profesorii care vor să își inspire elevii sau studenții să devină mai buni, să se dezvolte, să învețe și să își seteze o gândire sănătoasă, bază pe principii și valori care să îi ajute să devină oameni de succes. Am întâlnit și continui să întâlnesc, la facultate sau în cadrul companiei noastre, o mulțime de tineri sclipitori, hotărâți și inteligenți și asta îmi oferă o bucurie foarte mare, fiindcă sunt sigur că viitorul lumii este în mâini bune.

5. The One Thing All Great Teachers Do – Nick Fuhrman

Comparativ cu lumea business-ului, în care experiența mea este mai îndelungată, în lumea academică experiența mea începe din 2017, la Universitatea Babeș-Bolyai, așa că mereu am căutat modalități prin care să dau mai departe din informațiile pe care le-am acumulat, dar într-un mod cât mai ușor de înțeles și, mai ales, atractiv. Așa că, de-a lungul timpului, am căutat să îmi îmbunătățesc modalitățile de predare, să vorbesc cât mai mult pe limba studenților. Mi-am făcut cont de Twitter, sunt prezent pe Facebook, pe Youtube și încerc să înțeleg lumea lor, ca să îi pot ajuta cât mai mult. Astfel, am aflat despre C.A.R.E., un sistem propus de profesorul Ranger Nick, pentru ca profesorii să îl pună în aplicare în relația cu elevii sau studenții. Recomand să îl urmăriți, chiar dacă nu sunteți profesori, întrucât este aplicabil și în viața profesională și personală.

Odată cu digitalizarea a tot mai multe instituții, cu avansul tehnologic și avantajul de a avea acces la informație extrem de rapid și ușor, am descoperit o mulțime de articole, video-uri, studii și lista poate continua, extrem de interesante și utile. Voi ce discursuri interesante ați văzut în cadrul conferințelor TEDx? Abia aștept să aflu despre alte speech-uri și prezentări și să le urmăresc.

Articole recente