Capacitatea României de a seta direcția în IT

C

Inspirat de un comentariu primit pe LinkedIn de la Răzvan Merlea, la articolul publicat de către mine anterior, „Industria IT în anii 2000 versus 20 de ani mai târziu”, m-am gândit la statutul industriei de IT în România și dacă, într-adevăr, aceasta a rămas în stadiul de outsourcing. Răzvan și-a exprimat îngrijorarea privind capacitatea României de a seta direcția în IT și cum nu există încă programe guvernamentale care să ajute firmele mici să pornească în această afacere. Am radiografiat industria IT-ului, împreună cu procesele pe care toate companiile care vor să supraviețuiască trebuie să le parcurgă. Ca să ajungă la succes, firmele ar trebui să treacă printr-o maturizare al structurilor și proceselor. Pentru a avea o imagine mai exactă a situației industriei IT din România mă voi referi succint la industria IT a Germaniei, o industrie matură si mai aproape de profilul nostru decât cea din SUA.

Aproximativ 50% din cifra de afaceri a industriei IT germane este generată din servicii de outsourcing. Business-ul din hardware atinge aproximativ 27%. Vânzarea de produse software este pe locul 3, cu o pondere sub 25%.

În ultimii ani, întreprinderile germane din industria clasică, dar nu numai, au amplificat procesul de externalizare (outsourcing), îndeosebi din cauza lipsei de resurse specializate dar și a costurilor mult mai ridicate dacă ar întreține propriile echipe de IT. Producția germană de soluții software (excluzând SAP) are o pondere de sub 5% ca volum.

Business-ul de outsourcing este structurat pe mai multe paliere, cu complexități diferite. Așa cum am vorbit într-un interviu recent, publicat pe canalul meu de Youtube, acum 20 de ani, când am fondat fosta EBS Romania (actuala NTT DATA Romania), externalizarea se referea la activități cu o complexitate scazută și foarte scăzută. Nu existau sisteme colaborative. Accesul remote la sistemele din străinătate era dificil.

Prețurile pieței pentru serviciile externalizate sunt structurate foarte exact. Dacă astăzi am încerca să oferim servicii cu complexitate scăzută, prețurile practicate nu ne-ar mai permite derularea unui business profitabil. Serviciile de outsourcing prestate în ultimii ani au devenit tot mai complexe, firmele românești de outsourcing înlocuind în mare parte resursele firmelor de outsourcing din Germania. Astăzi vorbim despre servicii de outsourcing cu o complexitate ridicată, ceea ce permite accesarea unor paliere de prețuri care ne permit retribuirea foarte bună a angajaților.

Companiile de IT românești trebuie să atingă un grad de maturitate

În esență, în industria de outsourcing sunt implicați toți marii jucători globali, de la IBM, Accenture, Cap Gemini etc. Există companii românești care au atins un grad de maturitate a structurilor și proceselor de business care le califică pentru a prelua task-uri cu o valoare adăugată foarte ridicată. Companiile care nu au atins gradul de maturitate necesar pentru a accesa proiecte cu prețuri ridicate, sunt condamnate a presta servicii low level. Acest aspect le pune într-o situație dificilă în concurența pentru specialiștii existenți pe piața muncii. Întreaga industrie de outsourcing din România trebuie să treacă urgent prin acest proces de maturizare forțată. Cine nu reușește, va ieși din piață.

Pe timpurile EBS, în rolul meu de antreprenor, am investit peste 5 Milioane de EURO în dezvoltarea unui sistem propriu ERP. Acest sistem ERP este în continuare excelent poziționat în piața soluțiilor ERP pentru industria discretă din România, având peste 200 de clienți.

Este foarte dificil să produci, dar să și marketezi soluții software competitive, însă această decizie poate fi luată de către fiecare companie în parte. Nu cred că statul poate să dicteze migrarea industriei IT într-o zonă sau alta. Noi trebuie să facem acest lucru dacă suntem în stare.

Din păcate, în România nu există capital suficient pentru a acorda suportul necesar companiilor de IT locale în a intra în această bătălie la nivel global. Chiar și companiile germane producătoare de software au mari dificultăți în a supraviețui. Concurența indusă din SUA, unde resursele de capital investițional sunt uriașe, este pur și simplu ucigașă. Cea mai bună dovadă este faptul că firmele de software din SUA recrutează cele mai bune resurse, inclusiv de pe piața germană.

Marea provocare a viitorului în industria IT

Revenind la outsourcing, consider că marea provocare a viitorului este aceea de a accesa direct clienții finali din piețele mature și de a nu mai sta în rândul 2, 3 sau chiar 4 în lanțul subcontractării. Dacă vom reuși asta, vom avea acces la proiecte cu prețuri ridicate și vom putea genera profituri care să permită investiții în soluții/produse software proprii.

Înlesnirile fiscale nu pot genera capital investițional de amploare. Ele sunt mai degrabă un paleativ. Existența unui “laborator” național de produse software se bazează pe capital, maturitate în marketare și inteligență în accesarea unor piețe consumatoare de soluții software. Piața românească este, din păcate, prea mică pentru a absorbi o multitudine de soluții software produse local.

Pentru ca industria IT din România să devină, de la an la an, mai puternică, va fi în continuare necesară o pondere ridicată a outsourcing-ului. Dar să fie outsourcing de calitate, cu o valoare adaugată semnificativă.

Pentru că îmi doresc să fiu mereu aproape de noua generație și îmi adaptez discursul pe canalele folosite de tineri, mă puteți găsi și pe YouTube, Twitter și LinkedIn.

Articole recente