În contextul pandemiei, eu consider că domeniile de activitate trebuie să treacă printr-un proces de digitalizare, care să transforme și să eficientizeze aceste domenii. Tehnologia ne oferă o putere de calcul uriașă, care a permis dezvoltarea inteligenței artificiale, un tip de tehnologie care poate automatiza procese și poate asista oamenii în luarea unor decizii care se bazează pe date.
Noi am început să ne implicăm în procesul de digitalizare a economiei de 20 de ani. În ultimii doi ani, am început sa fim un actor tot mai vizibil și important în digitalizarea sectorului public din România. Ne dorim să ajutăm administrația centrală și administrațiile locale să devină un partener confortabil în dialogul și interacțiunea cu cetățenii prin construirea unei interfețe digitale performante.
Cred că și domeniul auto se va schimba radical. Dezvoltarea rapidă a automobilului electric autonom va revoluționa modul nostru de a gestiona resursele. Conceptele de sharing au început să fie tot mai prezente în rândul populației tinere și vor înlocui treptat modelul clasic, păgubos, în care deținem un număr mare de mașini, care ocupă spații generoase de parcare și contribuie intens la poluarea orașelor. Acest concept va fi schimbat în viitor și va trebui să ne obișnuim să migrăm către conceptele moderne de transport, care, desigur, vor aduce un progres tehnologic semnificativ. Nu văd de ce nu am avea pe viitor centrele orașelor libere de circulația auto și imensele suprafețe de parcare să fie ocupate de natură, vegetație.
Fenomenul de digitalizare se va integra tot mai mult în existența noastră și ar trebui să îl percepem ca pe o oportunitate, nu ca obligație. Transformarea digitală nu este o măsură administrativă luată de autorități, ci o șansă pentru noi, economie, societate, administrație, sistemul de învățământ sau medical. Una de a face lucrurile mult mai bine, de a eficientiza semnificativ și de a implica resursa umană existentă în acele zone care generează o valoare adăugată spre lumea digitală, inteligența artificială, automatizare și robotizare. Vom înregistra o reclasificare a primelor cinci economii ale lumii. SUA vor fi depășite de China, ceea ce va conduce la necesitatea poziționării Europei, inclusiv a României, în acest spațiu global complex, cu multiple interese economice, militare și de influență.
În perioada pandemiei am constatat că suntem mult mai bine pregătiți pentru digitalizare decât credeam, că instituții ale statului pot să interacționeze online cu cetățeni, entități economice, că și învățământul poate să se desfășoare în mediul online, cu avantajele și dezavantajele acestei modalități. Lumea a folosit și mai mult tehnologia, ceea ce a condus la creșterea dorinței de a utiliza-o pentru a dezvolta un viitor mai bun și pentru a asigura sustenabilitate. Și sper ca acest trend să continue până la o digitalizare completă a domeniilor și serviciilor, care să eficientizeze procese, activități și să ajute societatea.