Am fost întrebat în cadrul unui interviu cum ar putea România să convingă omenii plecați în alte țări să se reîntoarcă. Eu am trăit mult timp în Germania și știu că este dureros, mai ales în preajma sărbătorilor care de obicei se petrec în familie, să fii departe de casă și de cei dragi. Ca să convingem tinerii plecați în afară să se reîntoarcă, eu cred că trebuie să avem încredere în acești tineri și să le dăm acest mandat de digitalizare a administrației din România. Dacă am reuși în 2-3 ani să demolăm această birocrație apăsătoare, România ar deveni dintr-odată mult mai transparentă și mult mai atractivă, lumea ar veni cu drag înapoi în țară.
Mi-aș dori, în primul rând să se rezolve nivelul de confort pe care îl resimte un cetățean român plecat în străinătate, atunci când interacționează cu statul român, cum ar fi ambasadele, consulatele. Acolo trebuie să fim empatici, să le înțelegem situația și să le oferim niște proceduri administrative simplu de gestionat, așa cum sunt ei obișnuiți în altă parte.
Din punctul meu de vedere, aceste proceduri nu sunt dificil de realizat. În
perioada carantinei, am observat că timp de 2-3 luni, foarte multe autorități
publice au făcut saltul către digitalizare. Dintr-o dată am putut să
interacționăm cu casa de pensii, cu oficiul de muncă, cu casa de sănătate prin
mail și internet. Dacă anterior trebuia să stai la cozi, dintr-odată a fost
posibil. Eu cred că există un potențial foarte mare în țară, acesta ar trebui
coagulat și dus acolo unde se interacționează cu cetățenii români din
străinătate. Acesta ar fi un prim pas: să punem la punct interacțiunea cu
românii plecați, să venim în întâmpinarea lor.
În plus, ar trebui să asigurăm un venit minim pentru oamenii care trăiesc în
țara noastră. Este vorba despre respectul pe care îl avem pentru bătrâni, copii
rămași singuri cu părinții care nu și-au găsit de lucru în țară. Trebuie să
avem grijă de bunici, de copii și de cetățenii noștri. Se pot face salturi
mari, având în vedere și această oportunitate unică de a beneficia de ajutorul
Uniunii Europene. Trebuie să începem de la asigurarea unui nivel de trai
civilizat, cu salarii civilizate.
9,7 milioane de români trăiesc în afara granițelor, conform unui studiu realizat de OECD și finanțat de Ministerul român de Externe din 2019, suntem pe locul 5 în lume în ceea ce privește numărul de emigrări, raportat la numărul total al populației. Avem foarte mulți tineri valoroși, inteligenți care și-au făcut rostul în altă parte și cred că îi putem aduce înapoi, dacă începem să oferim salarii decente, o interacțiune empatică și potrivită cu administrațiile locale și eliminăm birocrația, pentru a facilita găsirea unui loc de muncă aici, în România.
Pentru că îmi doresc să fiu mereu aproape de noua generație și îmi adaptez discursul pe canalele folosite de tineri, mă puteți găsi și pe YouTube, Twitter și LinkedIn.