
”În Cluj nu există în momentul de față efecte ale concedierilor din IT la nivel mondial. De fapt, aici suntem într-o criză continuă de personal. Dacă cineva ar disponibiliza 100 de oameni ar fi absorbiți pe loc de celelelte companii. De regulă, disponibilizări de acest gen se fac acolo unde costurile sunt foarte mari, adică în marile concerne. În mod cert există în Cluj și firme de IT care lucrează pentru aceste concerne dar, din experiența mea de 20 de ani, în momentul în care există o criză afară solicitările de proiecte devin mai mari în locații cum este Clujul, deci atunci există o presiune și mai mare să se externalizeze proiecte de IT către țări cum este România. Adică, atunci când erau probleme afară profitam aici. Atâta doar că acum nu avem cum profita pentru că nu există personal.
Firmele din Cluj au deja mulți angajați care lucrează în sistem remote – eu știu angajați care lucrează din Thailanda sau de altundeva unde este mai cald decât la noi – așa că teoretic este posibil să angajăm persoane dintre cele disponibilizate.
Noi, la NTT DATA, facem angajări tot timpul, și acum avem deschise o mulțime de poziții. Dar nu există personal în piață și este o luptă continuă pe angajați. De asta angajăm și oameni care lucrează de la distanță, de fapt angajăm ce găsim. Chiar acum oamenii din conducere sunt la Novi Sad, în Serbia, să vadă cum reușim să câștigăm de acolo mai mulți oameni. În momentul de față, avem circa 700 de proiecte în derulare pentru diverse companii și în jur de 2.000 de oameni angajați direct sau indirect, și suntem în permanență în căutare de resurse. Repet, din punctul meu de vedere acum nu există o situație care să afecteze industria IT. Vom vedea ce se întâmplă peste 3-4 ani.”, spune Daniel Metz, președintele Consiliului de Administrație al NTT DATA.
Citește continuarea aici.