Daniel Metz: „Este un moment de răscruce pentru că este o cerere foarte mare pe piață.”

D

România și Clujul pot să aspire proiectele abandonate în urma războiului de către companiile din Ucraina, susține președintele NTT DATA România.

“IT-ul este la răspântie de drumuri. Există un număr foarte mare de oportunități. Aduc în discuție situația proiectelor de IT care nu mai pot fi făcute de firmele din Ucraina. Această țară reușise să atragă 30-35% din toate proiectele de dezvoltare software din Vestul Europei. Un număr imens. Din cauza contextului dureros de acolo, astfel de proiecte își caută o nouă locație, firme noi, provideri noi de servicii IT”, a spus Metz, conform Îmi pasă de Cluj.

“Există și alte paliere, procesul de digitalizare al economiei. Vedem câte fonduri vor veni în perioada următoare prin PNRR. Avem de a face și cu ofensiva mare în direcția decarbonizării României. Aici vorbim de industria auto care are o sumedenie de programe de dezvoltare în direcția automobilului autonom, “verde”. Sunt foarte mari oportunități pentru industria IT. Inclusiv din România, din Cluj.

Marea provocare este cea care vizează existența resurselor suficiente în piață. Pentru că resursele insuficiente din piață generează un dezechilibru pe piața muncii, dezechilibru care se reflectă într-o presiune a creșterii salariilor care nu poate fi susținută de către economie. Avem o presiune pe salarii de 25%, ceea ce nu este sustenabil. Nicio companie nu își poate permite.

Este un moment de răscruce pentru că este o cerere foarte mare pe piață, în același timp nu avem resurse suficiente. Lipsa de resurse conduce la o presiune pe prețuri, presiunea pe prețuri conduce la o presiune pe clienți și clienții caută alternative. Deja am ajuns la un nivel al prețurilor foarte ridicat”.

Citește articolul aici.

Pentru că îmi doresc să fiu mereu aproape de noua generație și îmi adaptez discursul pe canalele folosite de tineri, mă puteți găsi și pe YouTubeX și LinkedIn.  

Articole recente