Industria IT în anii 2000 versus 20 de ani mai târziu

I

În anul 2000 se dădea startul unei noi ere în România. Dacă în străinătate domeniul IT începea să capete forță și să fie din ce în ce mai utilizat, să își facă loc printre multele instituții private și de stat, la noi totul era privit cu o oarecare neînțelegere și curiozitate. O amintire foarte clară din acei ani, despre care am povestit anterior într-un interviu pe canalul meu de Youtube, sunt primii bani încasați pe un export de servicii de IT către o companie din Germania. La banca din Cluj unde fuseseră depuși banii pentru acest serviciu, doamna de acolo mi-a cerut dovada trecerii prin vamă a tirului care exporta în Germania aceste servicii. Cam așa era perceput IT-ul pe atunci. 

Dacă ne uităm la ce se întâmplă astăzi, comparativ cu începutul acestui mileniu, vedem o diferență uriașă. Pe atunci, angajații noștri veneau de la Spitalul Municipal, de la Biblioteca Națională, cu toții aveau alt background. Am învățat împreună să devenim profesioniști.

Managementul companiilor din România este acum cu totul altfel. Avem de-a face cu oameni tineri, foarte bine calificați. În urmă cu 20 de ani, mergeam și povesteam cu oameni de afaceri și potențiali clienți despre sisteme digitale și părea totul ca un basm, voiau să stea la masa discuțiilor ca să înțeleagă acest nou proces al digitalizării. Astăzi, tinerii antreprenori pun foarte multe întrebări, sunt foarte bine pregătiți, înțeleg cum merg lucrurile și vor să afle cum își pot transforma business-ul într-un succes, prin intermediul digitalizării. Vorbim despre o cu totul altă dimensiune, despre profesioniști în domeniu atât din partea echipei NTT DATA Romania, cât și din partea clienților companiei. Întâlnim un management performant, similar cu cel din companiile vestice, un profesionalism foarte ridicat al administrației locale cu care colaborăm și care ne ajută să ne dezvoltăm activitatea. Dezvoltarea administrației, a infrastructurii este unul dintre lucrurile cele mai bune care s-au întâmplat. În 2000 am ales Clujul fiindcă avea zbor direct spre Frankfurt. În prezent, avem peste 30 de zboruri internaționale, ceea ce ne ajută să păstrăm relațiile cu partenerii și clienții noștri din Europa și Asia.

Au trecut 20 de ani de atunci, de când ni s-a cerut ora de intrare și ieșire a tirului care exporta serviciile noastre de IT prin vamă, dinspre România spre Germania. Am trecut prin multe și mă bucur mult să văd oameni tineri care vor duce această istorie mai departe. Este nevoie în continuare să fim profesioniști, să facem lucrurile din pasiune, să găsim modele noi de business, fiindcă doar astfel putem să fim un competitor puternic pe piața internațională în acest domeniu. 

Pentru că îmi doresc să fiu mereu aproape de noua generație și îmi adaptez discursul pe canalele folosite de tineri, mă puteți găsi și pe YouTubeTwitter și LinkedIn.  

Articole recente