Recomandări pentru o pauză de lectură

R

În cei peste 30 de ani de experiență în antreprenoriat am avut onoarea de a cunoaște și de a învăța de la multe personalități din domeniu. Acești practicieni, care au avut un parcurs profesional asemănător sau diferit cu al meu, au mereu ceva de oferit din cunoștințele acumulate de-a lungul timpului. Popular se spune că „Repetiția este mama învățăturii”, iar cei care dobândesc știința unui domeniu în urma orelor muncite devin mărturia acestei expresii.

Însă totul se află într-o continuă dezvoltare și consider că, pentru a rămâne relevant într-un domeniu, trebuie să fii deschis la a învăța constant cât mai multe, de la cât mai multe persoane. Poate chiar informațiile de mâine să le fi aflat ieri. 🙂 Aceste informații le putem colecta atât prin viu grai, cât și prin cărțile tipărite în urma unor sesiuni de cercetare sau a unor experiențe personale. Astfel, recomand tuturor celor care au dorința de a se forma ca profesioniști, și ca oameni în definitiv, de a apela la lucrările scrise, numeroase și disponibile publicului larg pe temele de interes.

Pentru a-i ajuta pe cei care sunt în căutare de recomandări pentru astfel de materiale, am pregătit o listă de cinci cărți care sper că vor oferi stropul de înțelepciune teoretică și de pildă practică necesar dezvoltării dorite.

Creativity, Inc.: Cum să depășești forțele nevăzute care stau în calea adevăratei inspirații (Edwin Catmull, Amy Wallace)

Nu te grăbește nimeni să îți găsești pasiunea, poți naviga în timpul tău printre toate posibilitățile pe care le ai la dispoziție. Dar nu ezita atunci când găsești ceea ce îți dorești să faci. Și nu uita că, indiferent ce alegi, creativitatea este precum aerul – necesar și simți când nu este în cantitate suficientă. În această carte scrisă în coautorat de către unul dintre fondatorii Pixar și director al Disney Animation Studios, Ed Catmull povestește despre anii de început ai graficii pe calculator și ce a însemnat apoi pentru el managementul și să conducă o echipă. Astfel, creează un soi de manual pentru cei care îndrăznesc nu doar să viseze, dar își doresc să inoveze și să devină lideri ai inovației. Poți să conduci propriul destin sau să fii responsabil de succesul unei întregi echipe, te vei întâlni cu siguranță cu momente, poate ascunse la început, în care importanța unei decizii este preponderentă cu impactul pe care îl va avea asupra viitorului. Un alt lucru pe care această carte îl dovedește este faptul că în momentul în care ai succes, apare în fața ta un obstacol teribil – automulțumirea. Ar trebui, în schimb, să observi că un nou vârf cucerit doar deschide noi căi pe care le poți descoperi.

Idei cu lipici: De ce unele idei supraviețuiesc, iar altele pier (Chip Heath, Dan Heath)

Totul se bazează pe idei. Visul reprezintă o idee care trebuie să o pui în practică. Vrei să revoluționezi un domeniu sau doar să îți scrii lucrarea de licență pentru facultate, ai nevoie de acea idee pe care o poți povesti în așa fel încât să îi faci pe cei din jur să creadă în ea. În cartea lor, Chip Heath și Dan Heath oferă o scurtătură pe care o căutăm cu toții – structura anatomică a unei idei care are șanse să supraviețuiască. Păstrează-ți ideea simplă, surprinzătoare, clară, credibilă, emoțională și să fie ca o poveste, acestea sunt sfaturile prezentate în carte. Este o formulă care a funcționat și a adus succes înainte. Asumă-ți acest risc și acceptă oportunitatea de a o testa după ce ai citit „Idei cu lipici”. Verifică dacă este și formula succesului tău.

Jocul Infinit (Simon Sinek)

Viața privită ca un joc infinit, o percepție pe cât de poetică, pe atât de înspăimântătoare. Pentru că ar presupune că ne aflăm în fața necunoscutului, în fața unui vid de reguli. Direcția și forma pe care o va lua traiectoria vieții noastre și lumea în general sunt lucruri despre care putem avea previziuni în funcție de ceea ce realizăm în prezent. O carte mai degrabă inspirațională și menită să facă cititorul să descopere care sunt întrebările potrivite pentru a descoperi propriile reguli pentru propria sa viața, cartea lui Simon Sinek nu poartă o dezbatere pe care să o câștige, ci prezintă situații educative, studii de caz în care companiile își creează și ele aceste directive pentru jocul lor infinit. Uneori, acestea funcționează. Alteori trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru o decizie nepotrivită și să privești totul din altă perspectivă – rescrie regulile jocului și poate succesul devine o posibilitate.

Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri (Charles Duhigg)

Studiul lui Phillippa Lally, cercetător la University College London, a descoperit că durează, în medie, 66 de zile pentru ca un nou comportament să devină un obicei. Iar aceste automatiste pot impacta atât viața noastră personală, cât și pe cea profesională. Deși se recomandă separarea vieții private de cea de la muncă, obișnuințele își vor găsi loc în toate interațiunile cu cei din jur. În cartea sa, Charles Duhigg prezintă un fel de periplu științific prin care ne învață că, poate, cheia succesului se află în a înțelege de ce facem ceea ce facem. Mai mult decât atât, după ce identifici un obicei care ar putea avea un efect negativ în drumul pe care îți dorești să rămâi, poți urma pașii necesari pentru a transforma acel deprindere într-un instrument care te va ajuta să avansezi.

Un singur lucru. Adevărul neașteptat de simplu de la baza oricărei reușite (Gary Keller, Jay Papasan)

Sau cum am spune popular – „Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul”. Astfel este descrisă această carte care are drept punct central puterea de a ne putea concentra și dedica asupra unui singur lucru. O altă formă de a privi obiceiurile pe care le dobândim în medie în 66 de zile, următorul pas în a le transforma în adevărate chei către succes. Poate veți înțelege că este în regulă să aveți o voință limitată, important este cum și pe ce activități este dozată această cantitate finită. Este posibil și să păstrați în minte, după lectura acestei scrieri, că multitasking-ul este (sau nu?) doar un mit. Creează-ți mediul în care poți progresa și care te va susține în a descoperi că fericirea poate să fie un eveniment pe drumul către împlinirea rațional aleasă. Descoperă ceea ce contează pentru tine cel mai mult, ocolește blocajele care ar putea apărea și câștigă în fața activităților care sunt consumatoare (și risipitoare) de timp. Găsește-ți acel „singur lucru” care îți priește și concentrează-te asupra lui.

Am ajuns la finalul listei mele de recomandări. Salut cu bucurie pe cei care au parcurs aceste rânduri și este o onoare să mă gândesc că ceea ce ofer mai departe din experiența va ajuta următoarele generații să aibă curajul de a profesa cu încredere în orice domeniu își doresc.

Articole recente