Lucrez în IT de mulți ani și am văzut o mulțime de generații care intră în acest domeniu cu mult entuziasm. Sunt mulți tineri atrași de perspectiva financiară, dar și de provocarea pe care o presupune acest domeniu și care iau în considerare o astfel de carieră. Predau 4 cursuri la Universitatea Babeș-Bolyai și văd că noile generații sunt conduse de curiozitate și pasiune. Mă bucură mult că avem o bază în viitorii absolvenți și că le putem ceda locul având certitudinea că lăsăm totul pe mâini bune. De aceea, din experiența mea de până acum m-am gândit să ofer câteva recomandări pentru viitorii potențiali angajați în IT, celor care se gândesc să se înscrie la cursurile de informatică sau să învețe programare.
- Tinerii să fie curioși, să absoarbă informație, să învețe și să citească în permanență, să fie la curent cu trendurile care există.
- Să fie perseverenți în munca lor.
- Să își dezvolte o abordare analitică, pentru a putea înțelege lucrurile în profunzime. La nivelul societății actuale, noi ne-am obișnuit cu abordarea de suprafață, este o problemă globală, nu numai la nivelul țării noastre. Așa că cine vrea să facă IT, trebuie să aibă acea dorință de a descoperi și cunoaște lucrurile în profunzime, de a înțelege cum funcționează lumea și procesele digitalizate.
- Să fie răbdători și ambițioși.
Îmi place foarte mult la angajații din compania noastră, colegii mei mai tineri, așa cum spuneam într-un interviu recent publicat pe canalul meu de Youtube, că se implică în proiecte ambițoase, internaționale, cu provocări uriașe, ceea ce nu este simplu. Colegii mei sunt sub o presiune formidabilă, pentru că trec printr-un proces de maturizare forțată, stau la masă cu specialiști din alte țări, uneori, poate, cu experiență mai mare decât ei, pentru că media de vârstă la noi, în România, în IT, e mult mai mică decât în alte țări. Este o mare provocare, pentru că au un nivel de complexitate al jobului mai ridicat decât în alte industrii, de aici și nivelul salarial este mai mare. Dar odată cu vârsta și experiența vin responsabilitățile iar provocările devin tot mai mari. Îi încurajez pe toți să ia orice criză drept o oportunitate, să învețe din fiecare greșeală dar și din fiecare succes. Doar astfel vor reuși să devină profesioniști în domeniu.
Le urez succes tuturor studenților care au început noul an universitar, chiar dacă este o perioadă atipică, trebuie să privim înainte cu optimism, iar sfatul meu pentru toți viitorii absolvenți este să fie curajoși, curioși, să învețe cât mai mult și să fie încrezători.