
Săptămâna trecută am oferit un interviu în Ziarul Financiar despre cum, în contextul actual și al digitalizării accelerate în toate sectoarele economice, compania noastră a înregistrat o creștere a proiectelor de dezvoltare software și application management. De aceea căutăm specialiști în tehnologii diverse pentru ocuparea funcțiilor libere pe care le avem în cadrul companiei noastre. Deși am avut parte de un declin inițial al numărului de proiecte, înregistrăm o revenire semnificativă. Dacă în urmă cu patru luni aveam 30 de poziții deschise pentru recrutare, acum avem peste 75. Avem în prezent 2000 de angajați și colaboratori externi și, cu excepția echipelor de dezvoltare și testare Embedded Systems, restul echipelor au lucrat în regim de telemuncă, model pe care îl vom păstra și pentru următoarele luni.
Am încercat să menținem salariile la același nivel și am luat măsuri de adaptare a sistemului de bonusare la conextul actual. Este important, în aceste perioade să calmăm creșterea cheltuielilor operaționale. Trebuie să ținem cont de faptul că impactul negativ al crizei asupra clienților noștri va conduce la efecte negative asupra companiilor din această industrie.
Compania noastră a implementat soluţii în mai multe companii cu activitate de tip industrial. De asemenea, am avut mai multe proiecte de implementare a unor soluţii RPA (robotic process automation), de automatizare a proceselor de business, în special în cadrul unor companii mari din sectorul financiar-bancar şi telecomunicaţii. În România implementăm soluţii la cheie, soluţii de automatizare a proceselor de business. Pe pieţele internaţionale activăm mai ales în vestul Europei, în spaţiul vorbitor de limba germană şi Marea Britanie. Consider că, în această realitate pe care o trăim acum, firmele au nevoie de un leadership nou, cu caracter hibrid. Prima provocare este aceea de a păstra coeziunea echipei şi consistenţa culturii organizaţionale în contextul virtualizării echipelor de proiect în regim de telemuncă. A doua provocare este aceea de remodelare a proceselor de vanzări şi a relaţiei per ansamblu cu clienţii. Trebuie să stăpânim arta de a convinge la distanţă (remote) clienţii.
Cred că odată cu această criză, instituțiile vor fi presate să accelereze procesul digitalizări. Este important ca firmele de IT din România să-şi ia în serios rolul de agent al digitalizării administraţiei şi economiei naţionale, este o oportunitate pentru acestea. Companiile româneşti de IT pot fi implicate cu încredere în programele de digitalizare a sistemelor de învaţământ, sănătate şi în tot ceea ce înseamnă viaţa publică din România.
Momentan avem pe rol câteva procese de vânzări de anvergură. Sperăm că vom reuşi să încheiem cu succes o parte dintre acestea şi să depăşim bariera de 100 mil. euro. Atingerea acestui obiectiv depinde şi de posibilele limitări care vor aparea în contextul pandemiei, dar ținta pentru anul fiscal curent este de circa 110 mil. Euro.