Scrisoare pentru noua generație

S

Dragi tineri și viitori profesioniști, este o mândrie să privesc spre voi atunci când predau sau când sunt prezent la conferințe. Astfel pot să vizualizez cum vor arăta următoarele capitole ale vieții voastre. Este o onoare când cei peste 30 de ani de antreprenoriat, povestea pe care o spun cu mare bucurie, sunt văzuți de generațiile mai tinere drept o sursă de cunoștințe care îi ajută să înțeleagă mai bine domeniile în fața cărora se prezintă cu mult entuziasm. Această pasiune a voastră îmi oferă încredere și curaj pentru ce va urma și, astfel, se naște dorința mea de a transmite către cei interesați câteva sfaturi dobândite în ani de experiență profesională.

Înainte de a face primul pas, nu uitați cât de important este să priviți cu atenție asupra frumuseții naturii, istoriei, tradiției. Acestea au reprezentat mereu o parte importantă din identitatea poporului nostru. Este atât de frumos să poți admira acest spirit real oferit de sufletul românesc. Vă provoc să începeți să vă cunoașteți folosind ochi critici. Puteți găsi un loc acestui spirit național în viața voastră? Dacă este ceva greu de îndeplinit, ați putea întâmpina obstacole mai târziu, când veți păși într-o comunitate în care nu vă regăsiți și pe care nu simțiți să o ajutați. A te apropia de cei cu care te identifici prin prisma valorilor tale este poate chiar un reflex, nu vă lăsați să pierdeți startul din cauza unei șanse nevalorificate.

Cu o doză de subiectivism pe care vă rog să o înțelegeți, vă îndemn să vă căutați un viitor în domeniul înaltei tehnologii. Când vă alegeți drumul, trebuie să o faceți privind înainte. Iar ziua de mâine este cu siguranță una dominată de cele mai de actualitate inovații tehnologice. Așa că, dacă aveți în minte clipele viitorului atunci când pășiți pe calea prezentului, alegeți scurtătura unei arii profesionale care are în prezent un impact de netăgăduit, unul însă inegalabil cu cel ce va urma.

Și, indiferent de ce activitate alegeți, continuați să citiți despre ce este nou, să fiți interesați și să înțelegeți cu adevărat la ce se referă un anumit concept. Și aveți la îndemână resursele necesare pentru a face aceste lucruri. Dar trebuie, însă, să știți cum să vă folosiți de aceste instrumente. Educați-vă în a folosi tot ce aveți la îndemână și nu ezitați să căutați mereu în necunoscut. Veți întâlni răspunsuri ori întrebări și mai complexe, dar o întrebare adresată corect din prima oferă cel puțin jumătate din răspuns. Aflați care sunt întrebările potrivite pentru voi și calea către răspuns vi se va arăta negreșit. Nu subestimați importanța educației, mai ales cea contante. Cum este și în exemplul broaștei țestoase – victoria se dobândește prin constanță și perseverență.

Priviți apoi în jurul vostru. Cine vă înconjoară? Nicio vietate nu își poate găsi strălucirea într-un mediu care nu îi este propice. Este foarte important să strângeți în jurul vostru oameni în care credeți, alături de care puteți crește împreună. Este important să munciți și să vă dăruiți, dar mai întâi găsiți acele repere către care să vă îndreptați atenția. Cântăriți-vă resursele și alegerile și abia apoi începeți să construiți.

Și nu uitați să fiți oameni. Iar această omenie se poate traduce, atât în afaceri, cât și în viața de zi cu zi, în respect. Mențineți un program de somn sănătos, respectați-vă corpul. Nu uitați de momente de relaxare, respectați-vă mintea. Munciți și învățați constant, respectați-vă potențialul și viitorul. Țineți-vă promisiunea față de cei din jur – prieteni, colegi, profesori, angajatori, respectați oamenii și timpul.

Vă urez să aveți curaj să visați. Să construiți. Să munciți. Să învățați. Toate astea pentru a primi recunoștința versiunilor voastre din viitor.

Articole recente