Tehnologia, un pilon al funcționării societății în timpul crizei pandemice

T

La începutul crizei sanitare, în martie 2020, am spus că trendul digitalizării va căpăta noi valențe. Societățile care au învățat din această criză au început și vor crea condițiile cadru necesare virtualizării proceselor administrative și comerciale. Acestea vor avea de câștigat atât în ceea ce privește simplificarea și eficientizarea proceselor, cât și din punct de vedere economic.

Eu consider că România a început să conștientizeze cât de utile sunt astfel de procese și să regândească aceste structuri, atât la nivel administrativ, cât și din perspectivă educațională. La un an de la declanșarea pandemiei în România, putem să tragem câteva concluzii. Printre cele mai solide, este că tehnologia a fost unul dintre pilonii care au stat la baza continuității relațiilor cu ceilalți, educației și funcționării business-urilor.

Aflați în imposibilitatea de a face întâlniri face to face, de a călători, de a ne întâlni din cauza restricțiilor, cu ajutorul platformelor online am reușit să ne conectăm cu cei dragi, cu parteneri de business și clienți. Am reușit să minimizăm vizitele la medic datorită consulturilor online, am putut plăti taxe fără să fie nevoie să stăm la cozi, am găsit soluții pentru ceea ce, anterior crizei pandemice, exista un „nu se poate”. Mai avem mult până departe, însă este un început promițător, care poate să transforme România în bine.

În ceea ce privește școlile, din dorința de a-i proteja pe elevi și studenți, cursurile au fost suspendate, căminele s-au închis, iar orele de curs s-au mutat pe Zoom, Google Meets sau Skype. A fost foarte important pentru întreaga societate ca educația să continue și digitalizarea a venit în ajutor încă o dată.

Sunt profesor asociat la Universitatea Babeș Boliay și activitatea didactică îmi este foarte dragă, așa cum am mai spus în cadrul interviurilor, pe care le puteți găsi pe canalul meu de Youtube. Mă bucur mereu când sunt la facultate și pot să dau mai departe din cunoștințele pe care le-am dobândit de-a lungul anilor, unor tineri curioși, dornici să învețe și foarte inteligenți. Pandemia a schimbat acest lucru, însă am fost pregătiți. Ca să minimizăm riscurile, ne-am conectat online, am ținut prezentări și ne-am adaptat rapid. Sigur că ne e dor de amfiteatre, experiența de învățare, înțelegere și asimilare nu mai e la fel. Îmi lipsește interacțiunea directă cu studenții, să vorbesc cu ei și să avem dezbateri pe diverse subiecte; anterior, îmi puteam da seama imediat dacă ceva ce am discutat nu e înțeles în întregime și puteam să revin pe subiect. Online, este puțin mai greu. Însă mă bucur că tehnologia ne poate ajuta să avem șansa, în continuare, la educație și ne-a oferit o alternativă salvatoare.

Tehnologia, un pilon al funcționării societății în timpul crizei pandemiceÎn acest an care a trecut, totul s-a schimbat. Modalitatea de lucru, interacțiunea cu ceilalți, educația, planurile pe care ni le facem, chiar și modul în care gândim. Întreaga societate resimte probabil aceste schimbări, fiindcă ne privesc pe toți. Dar orice criză prin care trecem, ne oferă oportunitatea de a găsi noi soluții, de a ne adapta și de a evolua. Sper ca în curând să avem parte de o țară complet digitalizată, cu procese administrative eficiente, eco-sustenabile și care să ajute societatea.

Articole recente